Treceți la conținutul principal

Focaccia

Ingrediente:
faina de grau sau integrala - 1 kg;
apa - 650-800 ml;
drojdie - in dependenta de timpul disponibil: 
24 h - 4 gr drojdie proaspătă si apa rece, apoi în frigider pe noapte, iar a doua zi se începe împăturirea;
pentru un aluat de câteva ore - 25-35 gr drojdie si apa călduță;
sare și zahar - după gust (2 linguri rase zahăr și 2 lingurițe sare);
ulei - dupa necesitate

Mod de preparare:
1. Cantarim toate ingredientele necesare;
2. Dupa ce am cernut faina 1-2 ori, o punem intr-un bol mai mare;
3. Aparte, intr-un vas, dizolvam drojdia si zaharul;
4. Amestecul obtinut il turnam peste faina;
5. Incepem a prelucra aluatul, turnand treptat cantitatea necesara de apa;
6. In timpul framantarii, atunci cand faina si apa s-au incorporat, adaugam sarea;
7. Ungem cu ulei, atat mainile, cat si marginile bolului, pentru a framanta mai departe;
8. Aluatul obtinut il lasam la odihnit intr-un vas, de asemenea uns si el cu ulei, timp de 30 min.

9. Dupa ce au trecut cele 30 min., incepem a impaturi aluatul cu ajutorul mainilor unse bine cu ulei .
!!! Atenție sa nu rupem aluatul. Acesta trebuie întins fără rupturi, ca pe o stofă !!!
10. Repetam procesul la fiecare 30 min. Astfel se incorporeaza mai mult aer, aluatul devenind unul pufos;
Bonus: Pentru un produs final mai moale se poate frământa cu lapte, iar mai crocant, cu apă.
11. Aluatul se întinde cu ajutorul degetelor, se lasă un pic sa se odihnească, se pun câteva linguri cu ulei de măsline, apoi cu ajutorul degetelor se fac adancituri. Se presară sare mășcată, apoi la dorință rozmarin, roșii cherry, oregano, măsline sau ceapă.


12. Punem focaccia in cuptorul incalzit la 180-200 grade si o lasam pana la rumenire.



Poftă bună!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Plăcinte fragede la tigaie

Ingrediente: faina de grau - 900-950 gr chefir/smantana/frisca/iaurt (la dorinta) - 500 ml ou - 1 sare - 1 lingurita cu varf zahar - 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu alimentar - o lingurita cu varf Mod de preparare: 1.  Amestecam chefirul/smantana/frisca/iaurtul (la dorinta) cu oul, sarea, zaharul si bicarbonatul de sodiu alimentar; 2. A daugam treptat faina; 3. Framantam un aluat molcalut dar care nu se lipește de mâini; 4. Lasam aluatul la odihnit 30 min; 5. Impartim aluatul în 10-12 biluțe egale; 6. I ntindem toate turtele odată; 7. Umplem prima turta, apoi restul pe rând, oferindu-le forma dorita; 8. Prăjim placintele in tigaia încinsa cu ulei, începând cu prima.   Poftă bun ă !

Şniţele (bătute) de pui/porc

Ingrediente: carne de pui/porc; ulei de masline; suc de lamaie; oua; sare; piper negru; faina de grau; pesmeti; seminte mixte (la dorinta); ulei de floarea soarelui. Mod de preparare: 1. Feliem carnea; 2. De porc o batem, insa de pui nu, pentru ca astfel se va usca, iar noua ne plac mai suculente; 3. Intr-un vas mai mic amestecam ulei de masline cu suc de lamaie si piper negru; 4. Ungem carnea cu amestecul obtinut, si o lasam circa jumatate de ora sa se absoarba; 5. Aparte batem ouale, adaugand sare; 6. Apoi pregatim faina, pesmetii, si, la dorinta, semintele;   7. In final trecem carnea pe ambele parti prin faina, ou, pesmeti si seminte; 8. Şniţelele se prajesc la tigaie, in ulei, pana la rumenire, la un foc mediu.   Poftă bun ă !