Treceți la conținutul principal

Cozonac de casă


Ingrediente:
Făina - 550-600 gr
Oua - 2 mari 
Unt - 50-80 gr
Drojdie proaspăta - 25 gr sau drojdie uscata - 7 gr (sau 50/50)
Stafide -100-110 gr
Coaja rasa de lamaie - la dorința 
Lapte - 250 ml
Zahăr - 150-200 gr
Sare - la dorința.

Mod de preparare:
1. Cântărim si pregatim toate Ingredientele necesare;
2. Într-un vas, amestecam drojdia cu oua, unt si lapte caldut;
3. In alt bol pregatim faina, peste care adăugăm amestecul obținut si restul ingredientelor, adica zahăr, stafide, coaja rasa de lamaie, si un pic de sare;
4. Frământam pana cand nu se lipește de mâini;
 5. Lăsam aluatul doua ore la dospit in cuptor cu lumina aprinsa;
6. Cand a expirat timpul, prelucram aluatul si ii oferim forma dorita. Eu nu am facut forma tradiționala de cozonac, deoarece toti vor coaja si aproape nimeni miezul.😁



7. Punem cozonacii in cuptorul preîncălzit la 170 grade, si ii lăsam pana la rumenire, iar pentru cozonacii mai mari, temperatura va fi mai mica. Durata de coacere variază in funcție de forma si mărimea cozonacilor, de la 15, pana la 30 min. 





Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Plăcinte fragede la tigaie

Ingrediente: faina de grau - 900-950 gr chefir/smantana/frisca/iaurt (la dorinta) - 500 ml ou - 1 sare - 1 lingurita cu varf zahar - 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu alimentar - o lingurita cu varf Mod de preparare: 1.  Amestecam chefirul/smantana/frisca/iaurtul (la dorinta) cu oul, sarea, zaharul si bicarbonatul de sodiu alimentar; 2. A daugam treptat faina; 3. Framantam un aluat molcalut dar care nu se lipește de mâini; 4. Lasam aluatul la odihnit 30 min; 5. Impartim aluatul în 10-12 biluțe egale; 6. I ntindem toate turtele odată; 7. Umplem prima turta, apoi restul pe rând, oferindu-le forma dorita; 8. Prăjim placintele in tigaia încinsa cu ulei, începând cu prima.   Poftă bun ă !

Focaccia

Ingrediente: faina de grau sau integrala - 1 kg; apa - 650-800 ml; drojdie - in dependenta de timpul disponibil:  24 h -  4 gr drojdie proaspătă si apa rece, apoi în frigider pe noapte, iar a doua zi se începe împăturirea; p entru un aluat de câteva ore - 25-35 gr drojdie si apa călduță; sare și zahar - după gust (2 linguri rase zahăr și 2 lingurițe sare); ulei - dupa necesitate Mod de preparare: 1. Cantarim toate ingredientele necesare; 2. Dupa ce am cernut faina 1-2 ori, o punem intr-un bol mai mare; 3. Aparte, intr-un vas, dizolvam drojdia si zaharul; 4. Amestecul obtinut il turnam peste faina; 5. Incepem a prelucra aluatul, turnand treptat cantitatea necesara de apa; 6. In timpul framantarii, atunci cand faina si apa s-au incorporat, adaugam sarea; 7. Ungem cu ulei, atat mainile, cat si marginile bolului, pentru a framanta mai departe; 8. Aluatul obtinut il lasam la odihnit intr-un vas, de asemenea uns si el cu ulei, timp de 30 min. ...

Şniţele (bătute) de pui/porc

Ingrediente: carne de pui/porc; ulei de masline; suc de lamaie; oua; sare; piper negru; faina de grau; pesmeti; seminte mixte (la dorinta); ulei de floarea soarelui. Mod de preparare: 1. Feliem carnea; 2. De porc o batem, insa de pui nu, pentru ca astfel se va usca, iar noua ne plac mai suculente; 3. Intr-un vas mai mic amestecam ulei de masline cu suc de lamaie si piper negru; 4. Ungem carnea cu amestecul obtinut, si o lasam circa jumatate de ora sa se absoarba; 5. Aparte batem ouale, adaugand sare; 6. Apoi pregatim faina, pesmetii, si, la dorinta, semintele;   7. In final trecem carnea pe ambele parti prin faina, ou, pesmeti si seminte; 8. Şniţelele se prajesc la tigaie, in ulei, pana la rumenire, la un foc mediu.   Poftă bun ă !